Anunțul despre pensii sub 2.000 de lei. Decizia vine direct de la Guvern și ar impacta acești pensionari
Guvernanții noștri au hotărât anumite aspecte din Legea pentru reforma pensiilor de serviciu. Iată ce modificări vor fi făcute.
Astfel, pensiile speciale ar putea fi impozitate în funcție de anumite praguri. Unele dintre ele vor rămâne neatinse.
Așadar, potrivit Legii pentru reforma pensiilor de serviciu, e vorba despre praguri de impozitare de 10% și 15% în funcție de valoarea pensiei. Mai mult, pentru Apărare și Ordine publică se elimină cinci sporuri din baza de calcul.
Pragurile de impozitare pentru pensiile speciale
Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei vor avea 0% impozit, pensiile cuprinse între 2001-6789 de lei vor avea un impozit de 10%, iar pensiile de peste 6.790 lei vor avea un impozit de 15%.
De asemenea, s-a mai convenit în coaliția de guvernare că nicio pensie nu va depăși veniturile din activitate. În plus, se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală.
În ceea ce privește indexarea anuală a pensiilor speciale, acestea vor fi indexate cu rata inflației.
În plus, cumulul pensiilor speciale nu se mai permite. Astfel, va rămâne doar partea contributivă şi se alege doar una (magistrat şi parlamentar, spre exemplu). În plus, se abrogă articolul referitor la pensiile din CSM, în ceea ce-i privește pe cei care puteau beneficia de ele după un mandat.
Proiectul va intra astăzi în dezbaterea plenului Senatului, primă Cameră sesizată. Termenul de adoptare tacită a proiectului este 31 martie.
La începutul acestei săptămâni, noua lege a pensiilor a intrat în discuții. Astfel, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că va merge în coaliţie cu două propuneri pentru noua lege a pensiilor. Acesta a precizat că nu doreşte să avanseze o dată de la care pensiile ar putea creşte sau suma cu care s-ar putea majora şi apoi să nu poată fi dus la îndeplinire acest lucru.
„Lucrăm în acest moment şi într-o zi, două voi duce în coaliţie două propuneri pentru noua lege a pensiilor. Asta este foarte important, plecând de la analiza pe Legea 127, lucrăm la programul de guvernare. Mi s-a adresat această întrebare de foarte multe ori. Nu o evit însă, din respect pentru seniorii României, nu o să avanseze vreo dată pentru că nu vreau să avanseze o dată sau o sumă care să vină şi să aducă o speranţă părinţilor şi bunicilor noştri şi ulterior să n-o îndeplinim. Şi de altfel, ştiţi că am mai anunţat creşteri de pensii şi colegii mei mi-au cerut demisia. Din coaliţie. De fapt, mi-au cerut demisia şi când vream să negociez PNRR, când le spuneam că sunt prostii. În fine, sunt amintiri mai puţin plăcute dintr-o viaţă politică”, a afirmat Budăi, la Prima News.